Voormalig Amsterdam Admiral Akwasi Mensah is toegetreden aan de Dutch Junior Lions Coaching Staff als DQC oftwel Defensive Quality Control coach. “Ik heb zelf met Akwasi in de DJL gespeeld en om hem er dan nu bij te hebben is voor mij erg bijzonder!” aldus Head Coach Wouter van den Boogaard. “Akwasi heeft een schat aan ervaring en ik kijk er naar uit om hem op het veld bezig te zien met onze selectie.”

(English below)

Wie is Akwasi Mensah?

Ik ben geboren en opgegroeid in Amsterdam Zuidoost en ben ondertussen 31 jaar. Momenteel ben ik werkzaam als projectmanager/coördinator voor VENZO, het verbindingsplatform voor vrijwilligerswerk in Amsterdam Zuidoost.

Daarnaast ben ik fysiek trainer, waarmee ik me momenteel wekelijks op een laag pitje bezig houd. Ook ben ik in de afrondende fase van een studie Toegepaste Psychologie.

Na in 2009 voor het laatst in actie te zijn gekomen voor de Amsterdam Crusaders, ben ik sinds 2014 weer betrokken bij de club als speler en van 2014 tot en met 2016 als coördinator van het off-season programma.

In 2017 ben ik in de derde wedstrijd geblesseerd geraakt en heb daarom de rest van het seizoen moeten missen. 2018 zal naar alle waarschijnlijkheid mijn laatste seizoen als speler zijn.

Wat is je football geschiedenis? (Korte omschrijving historie in football, paar hoogtepunten, leukste momenten)

Als ik klaar ben met spelen kan ik met trots terugkijken naar een leuke carrière vol met hard werk, toewijding, ontwikkeling, reizen en overwinningen.

Vanaf het moment dat ik via Topscore Flag Football ging spelen als 14 jarige was ik verkocht aan de sport. Ik ging al snel door naar de toenmalige Amstelland Panthers en vervolgens naar de Amsterdam Crusaders. Daar speel ik nu dus nog steeds als 31 jarige. Ik heb een korte tussenstop gemaakt op professioneel niveau bij de Amsterdam Admirals en met de Crusaders spelen we op semi professioneel niveau.

Ik heb aardig wat gereisd met American Football en ben op plekken gekomen waar ik niet 1,2,3 zou komen omdat het mijn interesse niet perse trok of omdat we het niet heel breed hadden en reizen en op vakantie gaan geen optie was.

Ik heb mooie vriendschappen gekweekt of versterkt tijdens mijn carrière.

American Football is een teamsport waarbij je letterlijk samen bloedt, zweet en traant. Je gaat zij aan zij het gevecht aan, al blokkend voor en tacklend met elkaar.

Alles was een hoogtepunt voor mij… de hele rit! Kampioenschappen op veel verschillende niveau’s, bij de Flag jeugd, Tackle jeugd en bij de senioren. Landelijke successen, EFAF wedstrijden en natuurlijk mijn tijd bij de Amsterdam Admirals, tot aan de World Bowl. Tegelijkertijd heb ik ook al wat coaching ervaring op kunnen bouwen. Ik heb Flag gecoacht, heb tijdens het LEF camp linebackers gecoacht, en coördineerde het S&C programma bij de Crusaders in 2014-2016. Het kersje op de taart zou toch wel echt een Europese titel zijn, die ik met mijn club, de Amsterdam Crusaders najaag.

Je hebt in het verleden zelf voor de Dutch Junior Lions gespeeld samen met HC Wouter, had je ooit verwacht de DJL te gaan coachen?

Het was een leuke ervaring met de jongens toen! Ondanks dat we een hele talentvolle generatie hadden zijn we helaas nooit ver gekomen…

Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat ik op een dag een bijdrage zou leveren in de ontwikkeling van football in Nederland. Hoe dat zou zijn, daar had ik geen concrete visie over, maar een bijdrage leveren aan de Dutch Junior Lions is daar zeker een goede stap in.

Hoe ga je jouw stempel op de DJL zetten?

Een bijdrage wanneer ik kan, zo goed als ik kan vanuit mijn ervaring als speler op nationaal, internationaal en professioneel niveau.

Waar ik nu in een van de drukkere periodes van mijn leven verkeer, zal mijn bijdrage niet uitermate groot kunnen zijn. Naarmate de drukte vermindert zal mijn bijdrage groter worden.

Is er verder nog iets wat je kwijt wilt?

Go Junior Lions!

 

=========================================================

 

Former Amsterdam Admiral Akwasi Mensah has joined the Dutch Junior Lions Coaching Staff in the role of DQC, Defensive Quality Control coach. “I played alongside Akwasi in the DJL and to have him be a part of this again is very special for me!” says Head Coach Wouter van den Booogaard.

“Akwasi has a wealth of football experiences and I’m really looking forward to seeing him work with our team.”

Who is Akwasi Mensah?

I was born and raised in South Eastern Amsterdam, and I am 31 years old.

At the moment I am a project manager/coordinator for VENZO which is a platform for volunteer work in Amsterdam SE. I am also a fys-ed trainer, but that is limited at the moment. I am also in the process of finishing my Applied Psychology study. After saying goodbye to my club, the Amsterdam Crusaders, back in 2009, I got involved again in 2014 as a player and Offseason Program coordinator. In 2017 I got injured in the third game and had to miss the rest of the season, but I am back again for this season, which will more than likely be my last as a player.

Tell us a bit more about your football history, some highlights and fond memories.

Once I retire from playing I will be able to look back with pride on a career filled with hard work, dedication, development, travel and victories. From the moment I started playing Flag in the Top Score competition, at the age of 14, I was sold for the sport. I soon moved to the Amstelland Panthers, followed by the Amsterdam Crusaders, the team I am with now. I was able to play professionally with the Amsterdam Admirals, and with the Crusaders we play semi-pro.

All thanks to football I have been able to travel to places I wouldn’t normally visit, be it because of lack of real interest, or the fact that we couldn’t afford it, and travelling really wasn’t an option. I have forged and strengthened friendships all through my carreer. American football is a teamsport in which you ‘Blood, Sweet and Tear’ together, literally. Going to battle side by side, blocking and tackling with and for each other.

All of it is a highlight for me….the entire ride. Championships at different levels, flag, Juniors, Seniors. National succes, EFAF games, and of course my stint with the Admirals, going to the World Bowl. At the same time I was able to get some coaching experience as well, coaching Flag, coaching the linebackers at LEF camp, and coordinating the S&C program for the Crusaders in 2014-2016.

The cherry on the cake would have to be a European title, something we are hunting for with the Crusaders this year.

You have actually played for the DJL, together with Head Coach Wouter bv Boogaard.  Did you ever expect to coach the Junior Lions?

It was a great experience with those guys. We had a very talented group, but unfortunately we never really had international success. I always told myself I would someday contribute to the development of the sport in the Netherlands. In what shape or form, I didn’t know yet, but I think coaching the Junior Lions and contributing to their development certainly is an excellent step in that direction.

How do you expect to put your mark on the DJL?

I have a load of experience on national, international and even professional level, and I plan to use all of that whenever I can. I am at a very busy point in my life at the moment, so it will be limited at first, but as we progress, my contributions will increase for sure.

Is there anything else you’d like to share?

Go Dutch Junior Lions! That’s all.