Geschreven door Jacques Schmoller. Foto’s Kim Stokkel en Rinus Sluijter.

Op zaterdag 7 april jl. vond de tweede AFBN Academy van 2018 plaats bij Lightning Leiden. Op deze trainingsdag maakten diverse Nederlandse jeugdspelers en –speelsters (verder) kennis met de sport onder de deskundige leiding van nationale en internationale coaches.

Eén van de enthousiaste deelneemsters was zestienjarige Britt Sluijter, lid van het organiserende Lightning Leiden. Ze geeft meteen toe dat ze in deze sport nog maar net komt kijken: “Het was mijn eerste Academy, ik vond het enorm leerzaam. De posities werden in groepen verdeeld en apart getraind, hierdoor heb ik veel nieuwe technieken geleerd.”

De beginnende speelster wist van het bestaan van de AFBN Academy via haar club, maar door een clubgenoot had ze zich ook daadwerkelijk ingeschreven. “De info die ik kreeg was prima en duidelijk”, aldus Britt na afloop.

De vraag is natuurlijk wat de sport zo leuk maakt voor haar: “Het onderlinge respect in American football is bijzonder en leuk”, zegt Britt Sluijter meteen. “Dit is de eerste teamsport die ik ooit heb gedaan. Het is leuk dat het niet altijd gaat om wie er sterker of sneller is, maar wie slimmer is, speelt ook mee. Ik ben nog onervaren en begrijp veel regels en tactieken van deze sport nog niet, maar tot nu toe vind ik het een fantastische sport.”

Hoewel nog betrekkelijk nieuw in de sport heeft ze al een favoriet team in de NFL, de Amerikaanse profcompetitie. “Ja, de San Francisco 49ers”, zegt ze om daarna meteen uit te leggen waarom. “Omdat toen ik in contact kwam met de sport ik erg bezig was met een studie in de Verenigde Staten, in San Francisco. Ik vond toen de 49ers en ben me eigenlijk gaan verdiepen in dat team. Ze doen het misschien niet heel goed, maar ik geloof wel dat er verbetering aankomt.” Een favoriete Amerikaanse profspeler heeft ze echter nog niet. “Omdat ik nog niet veel van de sport weet. Ik kan dus voor mezelf nog niet echt oordelen wat ik een echt goede speler vind.”

Van de Amerikaanse profs echter terug naar Britt Sluijter zelf. Wanneer is ze begonnen met American football? “Ik ben vorig jaar oktober of november begonnen bij Lightning Leiden. Ik speel nu al een tijdje als guard. Ik vind die positie mooi omdat het een belangrijke taak is om de quarterback te beschermen. Als het de O-line niet lukt om de D-line tegen te houden, is de kans groot dat er niet gegooid kan worden. Het mooie is dat je in die positie zoveel technieken kan leren qua verdediging.”

Heb je leuke medespelers in jouw team? “Zeker, ik heb nog nooit een teamsport gespeeld. In het begin was ik erg terughoudend en stil, omdat ik het moeilijk vond om mezelf zomaar onderdeel van een groep te maken. Maar het team is erg open en dat maakte het uiteindelijk makkelijker voor mij. Ik kan altijd erg lachen om mijn team.”

Ga je de volgende keer weer naar de AFBN Academy? “Ja, ik heb veel dingen geleerd die mij kunnen helpen. Het was misschien wel een zware dag, maar het is het wel waard als ik beter kan worden in mijn positie.” Om te vervolgen: ”Of je nou onervaren of ervaren bent, je kan nog zoveel leren. Op de AFBN-Academy hebben ze de juiste coaches die je kunnen trainen op jouw positie. Veel coaches hebben zelf ook gespeeld  en kunnen precies vertellen wat je goed doet of misschien nog wel beter kunt doen. Ook leer je nieuwe mensen kennen van andere jeugdteams in Nederland. Je kan dan met elkaar praten over de sport.”

Britt Sluijter heeft een duidelijke mening over meisjes en vrouwen in het American football: “Omdat het niet alleen een jongenssport is. Het gaat er misschien wat heftiger aan toe dan in de sporten die het gemiddelde meisje doet, maar het is echt fantastisch om te doen.” Enthousiast gaat ze verder: “Meer meisjes en vrouwen zouden dit moeten doen om dit soort sporten meer aandacht te geven. Als je goed traint, is het als meisje ook mogelijk deze fysieke sport te spelen.”

Tenslotte heeft ze ook nog een tip voor de organisatoren en coaches van de AFBN Academy: “Misschien is het leuk om een echt soort ‘wedstrijd’ te spelen met alle posities.”

 

Meld je nu HIER aan voor de tweede AFBN Academy dag op de accommodatie van de Hilversum Hurricanes.. Dit zal zijn op zaterdag 5 mei 2018.

Wat is de AFBN Academy?  

Meer nieuws over de volgende AFBN Academy in Hilversum….