Ondanks succes is Ticho Heruer nog niet uitgeleerd. Geschreven door Jacques Schmoller. Foto’s Kim Stokkel.

De zestienjarige Ticho Heruer had “wat nieuwe dingen geleerd” bij de AFBN-Academy, die op zaterdag 7 april jl. plaatsvond bij zijn club Lightning Leiden. “Ik vond het erg informatief”, vervolgt de jongen na enig nadenken. “Sinds kort ben ik tackle-football gaan spelen en veel van mijn teamgenoten deden er al aan mee. Zodoende heb ik mij ook opgegeven. Ik vond de daar opgedane informatie erg leerzaam en ik heb de nieuwe geleerde technieken al kunnen gebruiken tijdens een wedstrijd.”

De verkregen informatie werd meteen toegepast, want Ticho vindt American football een leuke sport. “Door het respect dat er voor elkaar is en het contact onderling. Het is een sport voor zowel jongens als meisjes, je wordt er zelfverzekerder door. Ik ben een fan van de New York Giants omdat Odell Beckham Jr. daarin speelt.” Toch zoekt hij het dichter bij huis als het om zijn favoriete speler gaat: “Favoriet? Mijn coach Paul, want hij is kapot goed en hij leert mij onwijs veel!”
Ticho speelt sinds 3 jaar football, hij is als center actief, op de positie waar iedere ‘play’ begint. Ondanks die relatief korte tijd vierde de jonge Lightning al successen met zijn team. “Ik ben met sommigen van mijn huidige team Nederlands kampioen geworden. Zowel kampioen bij de Peewees als bij de Cubs. Zeker weten dus dat ik leuke teamgenoten heb”, zegt Ticho Heruer enthousiast.

Hoewel hij in zijn leeftijdscategorie al het hoogst haalbare heeft bereikt, wil de zestienjarige nog meer bereiken. “De volgende keer ben ik weer aanwezig bij de AFBN-Academy om nieuwe dingen te leren.” Als ervaringsdeskundige heeft hij daarbij advies voor jongere spelers: ”Als je de overstap gaat maken van Cubs naar tackle-football dan raad ik je aan om eerst mee te doen met de AFBN-Academy zodat je kennis maakt met de regels en met het contact. Alleen zouden ze bij de Academy meer waterpauzes moeten hebben”, besluit Ticho Heruer het interview.

Op 5 mei strijkt de AFBN Academy neer in Hilversum bij de Hurricanes. Ga jij deel uit maken van deze dag? Meld je dan NU aan!