Foto’s Bob de Calonne en

HISTORISCHE OVERWINNING DUTCH JUNIOR LIONS IN 20 JARIG JUBILEUMWEDSTRIJD

In de vertrouwde setting van het Arnhem Falcons stadionnetje speelden de Dutch Junior Lions zaterdagavond een wedstrijd om het 20-jarig bestaan van het programma te vieren. Tegenstander van keuze was het team van de Great Britain Lions, een programma dat net als de DJL in staat van wederopbouw verkeert.

Na de presentatie van beide teams, de volksliederen en de toss was het aan de Dutch Junior Lions om met balbezit de wedstrijd te openen, maar verder dan een three-and-out kwamen ze niet. Ook de Britten kwamen tot dat resultaat met hun eerste balbezit. Nederland nam echter wel over in goede veldpositie en na een paar goede runs van Samuel Vielvoije was er een kans op een Fieldgoal. Die ging helaas mis.

GB nam over, maar op 3e down ging de snap zo faliekant mis dat deze in de eigen endzone terecht kwam, waar de Britse QB een vergeefse poging deed de bal te pakken en een safety te nemen. In plaats daarvan kon David Dankwah namens Nederland de bal pakken en dat betekende 6 punten voor de thuisploeg van HC Bogey. Ook de PAT kick ging goed. Stand 7-0.

Nadat GB opnieuw na een three-and-out het veld verliet begonnen de DJL aan een indrukwekkende drive vanaf hun eigen 27 yard lijn. QB Jason Denneboom wist verschillende receivers te vinden, en ook de runs liepen goed. Gecombineerd met een paar overtredingen van de Britten kwamen de Junior Lions tot een 1st and goal, en daar wist Denneboom gebruik van te maken met een pass op maat naar Sem de Haan in de endzone. PAT opnieuw goed en een 14-0 stand.

Inmiddels was het tweede kwart aangebroken en ondanks dat de ploegen redelijk in balans leken, wist Nederland toch beter gebruik te maken van de kansen die ze kregen en de fouten die de jonge Britten maakten. Ibrahim Eldewieh onderschepte een pass van QB Reynolds en liep de bal terug, zoals ze dat zo mooi noemen, “to the house”. Touchdown nummer twee voor de stevige Hollandse defensie en nummer drie voor teamNL. De PAT ging mis.

20-0 was uiteindelijk de stand bij rust, nadat geen verdere wapenfeiten konden worden genoteerd.
Na rust begon teamGB met de bal, maar de snap die bedoeld was voor punter Stodel ging hopeloos mis, en zonder veel moeite stonden de DJL al binnen Fieldgoal afstand. Een Fieldgoal van Chivarro van Ommeren was echter ook meteen alles wat dit balbezit opleverde. 23-0 stand.

Helaas werd in het derde kwart de zeer sportieve wedstrijd onderbroken door een ongelukkige blessure van een DJL speler, waarbij gewacht diende te worden op een ambulance. Gelukkig volgde later bericht dat de speler zich naar omstandigheden goed voelde.

Nadat de teams weer op het veld terugkeerden leek de vaart even uit het spel. Aron vd Vliet kon nog wel een paar QB sacks noteren maar er volgden geen scores.

In het vierde kwart leek teamGB een tweede adem te vinden onder leiding van de nieuwe QB Lester, die later ook de MVP award voor zijn team toegewezen kreeg. Hij verdeelde het spel met goede passes en een paar leuke runs. Langste play was een schitterende run and catch van Mann, die een paar DJL tackles het nakijken liet met wat onnavolgbare moves, en de Britten daarmee op de Nederlandse 5 yard lijn bracht.

Daar volgde een opmerkelijke serie plays. Op 1st down probeerde Lester een QB keep, zonder succes. Op 2nd, en na een delay of game penalty, rende opnieuw Lester de bal vanaf de NL 12 terug naar de NL 8. Op 3rd down verloor hij diezelfde 4 yards weer. Op 4th gingen de Britten vanaf de NL 12 voor een Touchdown pass om de wedstrijd in leven te houden, maar die viel incomplete. Wat volgens het Nederlandse kamp echter een turnover on downs had moeten zijn werd een ‘5th down’ en een touchdown catch van Sophoclis. Protesten mochten niet baten en de stand was na een mislukte PAT 23-6.

Na een mislukte Britse onside kick kon Nederland met één goede drive een eind maken aan de Britse hoop, maar nadat van Ommeren al scramblend een interception gooide was het toch nog vrezen voor een come back. Dat lukte niet doordat de Nederlandse defensie standhield, en nadat de DJL Offense daarna een flinke hap uit de resterende tijd kon nemen was er eigenlijk geen tijd meer voor teamGB. Zeker niet nadat Jurney Yard een interception ongeveer vanaf de middellijn helemaal de vijandelijke endzone inliep terwijl de klok terugliep naar 0:00.

Eindstand 29-6 voor de jubilerende Dutch Junior Lions, een eerste overwinning voor HC Wouter vd Boogaard en zijn staff.

De wederzijdse complimenten en waardering tussen beide teams gaf opnieuw blijk van de prettige en sportieve sfeer waarin deze wedstrijd werd gespeeld.

TeamGB, hats off to you. Thank you for a good game, and have a safe trip back. We will see each other again in the future, for sure.

Na afloop van de wedstrijd was er nog ruimte voor oudgedienden van het Dutch Junior Lions programma om samen herinneringen op te halen. Het was fijn om de bekende gezichten langs de lijn en in de kantine te kunnen begroeten. Dank daarvoor.

Voor de Dutch Junior Lions wacht de volgende uitdaging alweer, want over twee weken spelen ze in Maastricht tegen de Franse Football Academy.

Met dank aan de officials!