Waar alle andere ploegen in de eredivisie gaan voor een plek in de play-offs, daar hopen de Utrecht Dominators dit seizoen op minimaal twee zeges. Niet zo gek na de reeks van tien nederlagen vorig jaar.

Eigenlijk zouden de Dominators door het 0-10-seizoen degraderen naar de eerste klasse, maar eind december werd duidelijk dat de ploeg in de eredivisie bleef door de terugtrekking van Lightning Leiden.

Het nieuws gaf hoofdcoach Chad Weibel een dubbel gevoel. “Natuurlijk wil je op het hoogste niveau uitkomen en tegen de grootste talenten van Nederland spelen, maar na het vorige seizoen was het voor onze groep misschien beter geweest om in de eerste divisie te spelen. Onze jongens weten niet hoe is het om samen een wedstrijd te winnen. We hadden ze dat graag op een wat lager niveau bijgebracht. Het is niet leuk om elke week met grote cijfers te verliezen. Dan is het moeilijk om alle jongens gemotiveerd te houden.”

Weibel werkt met een jonge groep enthousiastelingen. Ondanks het dramatisch verlopen seizoen bleef het gros de club trouw. Aan die motivatie lijkt er dus geen gebrek. Aan ervaring wel. “We hebben helaas geen blik met ervaren spelers kunnen opentrekken. Er is nieuwe aanwas, maar dan vooral jongens die amper football hebben gespeeld. Die gaan het spel dus leren tegen de beste teams van Nederland. Ook dit wordt weer een leerjaar. We moeten elke week iets beter worden,” aldus Weibel.

En bij een leerjaar horen realistische doelstellingen. De Amerikaanse coach hoopt dat zijn ploeg in elk geval twee wedstrijden weet te winnen. “En dat zou al geweldig zijn. Zeggen dat we voor een plek in de play-offs gaan, is onrealistisch op dit moment. We zijn de absolute underdog, net als vorig jaar. Maar we hebben echt wel talent. Onze kick-off returner had de play van het jaar door zijn touchdown tegen de Cru, we hadden een van de leading receivers. Er gebeurden dus echt wel goede dingen. Alleen was het lastig om het echt om te zetten in een overwinning.”

Utrecht Dominators beginnen tegen de Hilversum Hurricanes, die volgens Weibel sowieso een maatje te groot zullen zijn. “Maar we krijgen dit seizoen ook ploegen waar we op een heel goede dag wel iets kunnen bereiken. Ik meen het: als we één of twee wedstrijden winnen, is ons seizoen geslaagd.”

Bekijk hier de previews van de andere teams: