De Eredivisie kan dit seizoen weleens spannend worden. Waar de Amsterdam Crusaders vorig jaar oppermachtig waren, begint de ploeg uit de hoofdstad nu nagenoeg opnieuw. Met veel nieuwe spelers én een geheel nieuwe coaching staf.

Alejandro Alfarez was tot 2017 zes jaar speler van Cru, dit seizoen is hij de hoofdcoach in Amsterdam. Met een nieuwe staf en een grotendeels nieuw team begint hij aan een nieuw hoofdstuk bij de recordkampioen.

Veel oudgedienden besloten na het vorige seizoen te stoppen. “Ik denk dat twee derde van het team nieuw is,” stelt Alfarez. “Misschien nog wel meer. We hebben jongens doorgeschoven vanuit de jeugd, en van buitenaf gehaald. Er zit zeker veel talent bij, maar er is veel ervaring weggegaan. Het is voor mij ook spannend hoe we ervoor staan.”

Met Jasper Nijland heeft Alfarez in elk geval nog wel een zeer ervaren quarterback tot zijn beschikking. Hoe de rest van de ploeg zich manifesteert, dat is dus afwachten. “Hoe goed we zijn? Ik kan je pas halverwege het seizoen een antwoord geven. We hebben nog geen wedstrijd gespeeld. Het is echt afwachten.”

Alfarez heeft als taak meegekregen om te bouwen aan een team dat over vijf jaar ook op Europees niveau weer hoge ogen kan gooien, na de finaleplaats in de EFAF-Cup in 2016. “Als we dat weer kunnen bereiken, zou dat mooi zijn, maar ligt nu niet mijn focus,” aldus de hoofdcoach. “De Nederlandse competitie is voor mij echt het belangrijkste. Ik wil bouwen aan een team dat de komende jaren meekan.”

Alfarez ziet ook wel in dat de herstart bij zijn eigen Cru waarschijnlijk een spannender verloop van de eredivisie betekent. Vorig seizoen werd Cru ongeslagen kampioen. “Als je wedstrijden met 80-0 wint, is dat voor niemand leuk. In mijn ogen heeft iedere ploeg dit seizoen kans. Natuurlijk willen ook wij weer de Tulip Bowl winnen, maar dat is absoluut geen vanzelfsprekendheid. Ik verwacht een leuke competitie.”

Bekijk hieronder de previews van de andere teams: