De Groningen Giants misten vorig jaar nipt de play-offs. Met wat nieuwe aanwas en een nieuwe aanpak hoopt hoofdcoach Raymon Niewold dat het kwartje dit seizoen wel de goede kant op valt.

Het speelschema zat vorig jaar niet erg mee. De Giants begonnen weliswaar met drie thuiswedstrijden op rij, die werden gewonnen, maar de ploeg speelde eveneens drie keer op rij uit. En dat had zijn weerslag op de ploeg, merkte Niewold.

“We zijn al de ploeg die het verste moet reizen. Als we uit spelen, zijn we de hele dag onderweg. In het gunstigste geval van negen tot negen. Dat hakt er wel in, helemaal als je dat drie weken op rij hebt. Ik merkte dat veel spelers er die derde wedstrijd doorheen zaten. Gelukkig zit het schema dit seizoen beter in elkaar.”

Niewold acht zijn ploeg sterk genoeg om wederom mee te strijden om een plek in de play-offs, ondanks dat het verloop in het team net als altijd vrij groot was. “We hebben vaak veel jongens die in Groningen studeren. Dan raak je na elk seizoen spelers kwijt, en komen er nieuwe terug. We hebben nu ook wat jongens uit het buitenland, met een beetje ervaring. De vaste kern gaat met al die wisselingen goed om. De ervaren jongens helpen de nieuwelingen. We moeten met z’n allen zorgen dat ze zo snel mogelijk speelklaar zijn. Die bereidheid is groot.”

Niewold paste zelf zijn aanpak in de voorbereiding iets aan, ten opzichte van vorig seizoen. Hij liet zijn spelers veelzijdiger trainen; dus niet puur op één positie. Dat lijkt vooral in de offensive line en defensive line zijn vruchten af te werpen. “Vorig seizoen trainden ze apart, en had ik per line misschien twee jongens als back-up. Nu hebben we gezorgd dat de jongens op meerdere posities inzetbaar zijn, beide kanten op, waarmee we meer mogelijkheden hebben, mocht dat nodig zijn. Het is meer een echt team dan de offense en defense apart.”

Dat de Giants dit seizoen de play-offs moeten halen, gaat Niewold iets te ver, al is een plek bij de beste vier wel de ambitie. “Er zijn meerdere ploegen die aanspraak zullen maken, we hebben bewezen dat dat wij tegen hen goede wedstrijden kunnen spelen. De ene keer valt het de goede kant op, de andere keer niet. Het is aan ons te zorgen dat het vaker dan vorig jaar de goede kant op valt.”

Bekijk hier de previews van de andere teams: