De Dutch Lions hebben een nieuwe coach. Marcel Meijerink, voormalig coach van onder andere de Dutch Junior Lions tussen 2009 en 2017, is per direct aangesteld als nieuwe head coach van de Nederlandse nationale ploeg. Meijerink wordt hiermee een belangrijke schakel in de EK-kwalificatiereeks waar de Dutch Lions in 2020 aan gaan beginnen.

Meijerink, die al sinds 1998 footballcoach is bij onder andere de Flevo Phantoms, Amsterdam Panthers en jarenlang de Dutch Junior Lions (U19) onder zijn hoede heeft genomen, ziet hiermee een droom uitkomen: “Ik heb altijd aangegeven dat ik na mijn tijd bij de onder-19, ook graag een positie bij het seniorenelftal zou vervullen,” legt Meijerink uit. “Nu een paar jaar later werd mij gevraagd of ik geïnteresseerd zou zijn in deze positie en ik heb direct aangegeven me vereerd te voelen.”

“Ik heb altijd mijn eigen methodes gehad voor het ontwikkelen van ploegen en die hoop ik ook in deze functie weer te kunnen gaan toepassen. Het verschil zal hem vooral zitten in het feit dat er bij de senioren minder tijd in de ontwikkeling van spelers gestopt hoeft te worden, maar dat geeft ons meer tijd om onze tijd samen, op het hoogste sportieve niveau, beter te benutten. Wij gaan goed voorbereid te werk, met een concreet plan voor iedereen die hierbij betrokken is.”

In 2020 richten op positieve resultaten en langetermijnontwikkeling

“In 2020 heb ik een paar doelen gesteld voor mezelf. Ten eerste wil ik één van de twee wedstrijden die nu gepland zijn, winnend afsluiten. Maar mijn doel is ook om iets neer te gaan zetten waar ikzelf of een eventuele opvolger op kan gaan doorpakken. Ik wil procesmatig alles goed in kaart brengen. Mede daarom heb ik een aantal bekende gezichten, waar ik in mijn tijd bij de Junior Lions mee gewerkt heb, weer gevraagd om zich hierbij aan te sluiten, zodat wij direct op elkaar ingespeeld zijn en aan de slag kunnen. Hiermee hebben we een staf met ervaring, zowel op nationaal als internationaal niveau.”

“Wij hebben in Nederland enorm veel goede spelers tot onze beschikking. Een deel van die spelers speelt buiten onze eigen competitie, maar er is een enorm aanbod aan goede footballspelers binnen onze bond. Ik wil me dan ook gaan richten op een Dutch Lions-ploeg die toekomstproof is, door veel jonge spelers samen te brengen en met hen een meerjarentraject in te gaan.

“Ik hoop dat wij met alle teams in Nederland de sport weer op een heel hoog plan kunnen krijgen. Dat wij met z’n allen de schouders er onder zetten. De Eredivisie, maar ook de jeugddivisies, zijn een uithangbord van onze sport. Wij hebben in Nederland ontzettend veel goede spelers en daar moeten wij met z’n allen trots op zijn.”  

Meijerink is op dit moment aangesteld tot 31 december 2020. Later dit jaar staan er wedstrijden tegen Zwitserland en daarna tegen de Tsjechië of Rusland op het programma, beiden onderdeel van de EK-kwalificatie cyclus.